Rodinná ovčí farma
Troskovice - Tachov 11, 512 63 Rovensko pod Troskami
Ingredience :
Maso umeleme s cibulí. Do mletého masa přidáme sůl, mletý pepř, medvědí česnek a šťávu z granátového jablka. Vše důkladně promícháme a dáme odpočinout do chladu.
Těsto :
Těsto vypracujeme tak, že v zadělávací míse smícháme hladkou mouku s jogurtem a špetkou soli. Následně dáme těsto rovněž odpočinout do chladu na cca hodinu.
Následně na vále, který posypeme lehce moukou, vyválíme z těsta placky tloušťky cca 1-2 mm. Z nich vykrájíme kolečka o velikosti dezertního talířku. Do koleček těsta dáme masovou náplň a vytvoříme jakési masové kapsičky ve tvaru půlměsíce. Následně pomalu opečeme na pánvi na rozpáleném másle. Vše dle chuti posypeme sumachem.
Ingredience :
Všechny ingredience dobře promícháme a dáme na dvě hodiny vychladit před podáváním.
Ingredience :
V případě, že se bude připravovat menší množství, tak ostatní ingredience rovněž snížit v adekvátním poměru k masu.
Libové jehněčí nejlépe z vykostěného hřbetu nakrájíme na plátky o tloušťce cca 0,5 – 1 cm a odložíme na pracovní kuchyňské desce. Následně zbavíme jádřinců dvě středně velké zelené papriky a nakrájíme je rovněž na plátky ( kousky ).
Pak vezmeme velkou pánev, nalijeme arašídový olej, rozpálíme ho a dáme na něj smažit pokrájenou papriku a oloupanou a pokrájenou cibuli. Následně připadáme drcený čerstvý česnek a 1 polévkovou lžíci strouhaného čerstvého zázvoru. Necháme mírně osmahnout, promícháme vařečkou. Do pánve na zeleninu dále přidáme nařezané plátky jehněčího masa. Osolíme, opepříme dle chuti. Zvolna pečeme ( dusíme ) nejprve bez a pak následně pod pokličkou na střední teplotě, tak aby maso a zelenina pustily šťávu. Do smažící se směsi zeleniny a masa přidáme půl čajové lžičky čínského koření pěti vůní, dále 2 polévkové lžíce rýžového octa, jednu polévkovou lžíci hoi sin omáčky a tři polévkové lžíce sójové omáčky. Vše pečlivě promícháme a smažíme dál v pánvi. Po cca 3-5 minutách pečení v pánvi přidáme 2 čajové lžíce sladké chilli omáčky a nakonec jednu malou lžičku hnědého cukru. Když je maso měkké, servírujeme na čistý předehřátý talíř a posypeme sezamovými semínky, která je třeba trochu upražit.
Klobásy Merguez jsou v současné době velice oblíbené, my jsme vyzkoušeli originální Tuniský recept, který nemá konkurenci ve vyváženosti chuti a vůně. Tento recept jsme postupem času pečlivě doladili k dokonalosti. Klobásy se rozplývají na jazyku a pro gurmány jsou doslova zážitkem. Do našich klobás dáváme vyvážený poměr jehněčího, kůzlečího a hovězího masa, bylin a koření (česnek, máta, petržel, římský kmín, pískavice...aj ) klobásy jsou lahodné na grilu nebo jen tak opečené na pánvi.